Lantbrukaren


tillbaka

kamera

 


Tillfälliga vistelseområden

Vad som gör att grisarna uppehåller sig på olika ställen är tillgången på foder och skydd. Den bästa biotopen är ek - och bokskogar där de har naturlig föda att tillgå. De vistelseområden de gärna befinner sig under dagtid är i täta granplanteringar. Detta vet de flesta som har förkovrat sig i vildsvinens liv. Men en sak som inte många vet är att de kan uppehålla sig flera dagar på sådana platser vintertid som inte har med deras fodersök att göra.

Vid två tillfällen och på två olika marker utspelades samma händelse. Det skedde inte samtidigt men hände ändå under samma vinter.

Det var riktigt kallt och det hade kommit snö för några dagar sedan. I snön syntes inspår från några grisar in i en liten granplantering. Spåren hade gjorts på kvällen/natten innan. En inringning gjordes dagen därpå och inga spår gick ut därifrån. I tre dygn stannade de i planteringen innan de begav sig iväg. Jag blev såklart nyfiken på vad de hade haft för sig därinne. Ett fåtal legor och inte mycket spår var allt jag fann. Om de hade ätit något kunde jag inte konstatera. Inga tecken tydde på det i alla fall. De hade inte bökat något i planteringen.

Samma sak hände på en annan mark, men där var planteringen större och något äldre.

Jag vet inte riktigt varför de uppvisar detta beteendet. Att de på detta sätt sparar på reserverna när det är riktigt kallt kan vara en av orsakerna.

Detta kan visa att besöken på åtlarna vintertid inte alltid har besök i den utsträckningen som vi tror. Vi undrar var de har tagit vägen någonstans när de inte visar sig. Men oftast är de inte långt ifrån utan befinner sig på något ställe fritt från insyn där de känner sig säkra. Detta tar död på hypotesen att de besöker åtlarna mer frenetiskt när det är riktigt kallt.

Rörelsemönstret och då fodersöket under vinterhalvåret skiljer sig markant från den andra årstiden. Under hösten förser de sig med fettrik kost som gör att de skall klara en kall vinter oavsett om det blir en sådan. Denna drift har de flesta av våra däggdjur som lever i det fria.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Denna studie är indelad i fjorton st avdelningar. För att läsa vidare klickar Du på respektive avdelning.

För att följa sammanhanget i studien på bästa sätt är det att föredra att läsa avdelningarna i nummerordning.


1. Population
2. Rörelsemönster och rutiner

3. Klockans förträfflighet

4. Uppträdande på åtlar
5. Tillfälliga vistelseområden
6. Styra vildsvinen
7. På matsedeln
8. Bra jakt – trätjära
9. Förvaltning och resurs
10. Förflyttningar över områden
11. Karta
12. Diagram
13. Fakta och lite av varje
14. Slutord

Tipsa Dina bekanta om denna vildsvins-studie

Vildsvinsbutiken
Telefon: 0435-46 05 30 E-post: info@vildsvin.se

 

Allt material på vildsvin.se är copyright-skyddade