Lantbrukaren


tillbaka

annons

annons

Inledning

Allt material är hämtat från egen erfarenhet och har inte tidigare publicerats i tidningar eller böcker.

Det finns mycket kvar att lära oss om vildsvinen och deras beteenden. Jag hoppas att jag kan skingra många frågetecken med detta material där jag fått följa utvecklingen av en vildsvinspopulation från nyetablering till en god jaktbar stam.

För er som inte har följt upp studien tidigare kan jag berätta att jag har följt upp vildsvinen i och med att de hade satt sitt första klövavtryck på min mark. Det började för tre år sedan då en grannmark hade fått påhälsning i form av en uppbökad åkerlapp inne i skogen. Jag visste då ingenting om vildsvin och fick hjälp med hur jag skulle gå tillväga för att få dem till min mark också.

En åtel anlades och så också ett jakttorn byggdes på ett lämpligt ställe och trätjära penslades på ett angränsande träd. Det tog inte lång tid innan de hittade dit.

Jag köpte en billig klocka och byggde ett klockhus där principen var att en fiskelina skulle dra ur batteriet från klockan när vildsvinen gick på linan. Det hela fungerade förträffligt bra och jag började skriva upp vilka tider de var framme på åteln. Fler åtlar anlades samt även mindre foderplatser. Jag gjorde även markeringar i form av trätjära på flera träd utmed en skogsväg som går rätt igenom min mark.

På diagrammet av besöksfrekvensen som kommer lite längre fram i studien kan man se att det första året inte var ofta det fanns gris på fastigheten.

Varje dag var jag ändå uppe i skogen för att se om de varit framme den gångna natten. Det minsta tecknet på gris registrerades och fördes över till min dator. Det är all denna information som ligger till grund för denna studie. Sen är det också mycket annat som har tillkommit då mitt intresse blev att följa upp deras beteenden och övrigt leverne.

Någon jakt var det inte tal om i början på fastigheten då det inte fanns något mönster i deras beteenden samt även att det bara fanns ett fåtal grisar som hade min fastighet som genomgångsmark.

Idag är situationen en helt annan och i området finns nu en hyfsad population av gris. Vi har också en avskjutning på fastigheten på ett femtontal djur det senaste året. Det är mest årsgaltar, fjolårsgaltar och några större kultingar som fällts. Det skulle gå att få en ännu större avskjutning, men det är något som får övervägas med övriga grannars jakttryck och även hänsyn till vildsvinsstammen i området.

Jag hoppas ni får en trevlig läsning och att många av era frågetecken skingras.

Jakten som beskrivs i studien är enbart åteljakt.

 

 

 

 

 

 

   

Denna studie är indelad i fjorton st avdelningar. För att läsa vidare klickar Du på respektive avdelning.

För att följa sammanhanget i studien på bästa sätt är det att föredra att läsa avdelningarna i nummerordning.


1. Population
2. Rörelsemönster och rutiner

3. Klockans förträfflighet

4. Uppträdande på åtlar
5. Tillfälliga vistelseområden
6. Styra vildsvinen
7. På matsedeln
8. Bra jakt – trätjära
9. Förvaltning och resurs
10. Förflyttningar över områden
11. Karta
12. Diagram
13. Fakta och lite av varje
14. Slutord

Tipsa Dina bekanta om denna vildsvins-studie

Vildsvinsbutiken
Telefon: 0435-46 05 30 E-post: info@vildsvin.se

 

Allt material på vildsvin.se är copyright-skyddade